Siste nyheter fra Espedalen

30. mai, 2017

Tiden flyr, har forsømt meg med bloggen.

Våren er en fin tid med yrende liv og lys og varme.

Sauelemminga er ferdig, har gått godt, alle lam og søyer friske og fine, ikke mistet noen lam.

Tre lam som ble kopplam, er plassert hos gode naboer.

Har denne våren hatt besøk av 4 reinsdyr på jordet, tamrein fra Fram Tamreinlag.

Gjeterene er varslet, men er nok ikke lett å få med seg noen få dyr tilbake til flokken som går inne mot Skaget på Valdressida.

Arbeidslista for sommer/høst er fulltegnet opg vel så det. Blir nok både kvelds- og helgearbeid i perioder denne sommeren også.

Prosjektet med hyttetomter i Dalseterlia går sin gang, planarbeidet ligger ute til høring ut mai måned. Detaljreguleringsplan er godt igang og vi håper på godkjenning i løpet av sommer/høst. Blir etter min mening et av de beste tomteområder i Espedalen.

22. jan, 2016

Lite snø så langt, har strødd nesten mer enn jeg har brøytet så langt denne vinteren. Har fått kontrakt på brøyting av Rytlia hyttefelt fra denne vinteren av i tillegg til de avtaler jeg allerede har. Har nok ikke kapasitet til noe særlig mer så lenge jeg holder på alene.

Har nå litt over 50 vinterfora søyer og kjøpte 2 nye vedder i høst. Håper på å få rundt 80 lam til våren. Solgt alt kjøtt og alle skinn fra lamma som ble slaktet i høst og veldig fornøyd med det.

Vedsalget går trutt og jevnt, har fortsatt fin tørr bjørkeved på lager.

Har sammen med en nabo begynt å legge til rette et område for hyttetomter like ved Dalseter. Arbeide med reguleringsplan begynner i løpet av våren. Området er godkjent for 17 tomter i den nye kommuneplanen til Sør Fron kommune.

2. sep, 2015

Tiden flyr. Høsten er her,  juli har vært kald  men  flott august, trær og vegetasjon skifter farger fra grønt til gult, rødt og brunt.

Snart tid for å sanke inn sauen. Den har holdt seg høyt til fjells over skoggrensa i hele sommer. Alt har gått bra så langt, ingen rovdyr sett i området.

Espedalen Bygdealmenning har fredet rypa for jakt denne høsten, helt riktig etter min mening, finnes omtrent ikke rype i fjellet, har bare sett ei rype i løpet av hele sommeren.

 

4. mai, 2015

 Lenge siden jeg har oppdatert bloggen, idag snør det ute og temperaturen er så vidt på pluss.

Er midt i sauelemminga, det har gått bra så langt, mange fine og store lam. Vedden vi har brukt har nok et ganske dominat gen på farge, nesten bare svarte lam med en liten hvit kalott på hodet. Neste sesong skal vi ha en lys vedde.

Våren er på gang i Espedalen tross snøværet idag, mogopen blomstrer, svarttrosten og linerla har vært her i flere uker alt. Jordet begynner å bli bart, tre rådyr beiter på groen. Mye snø igjen i fjellet, fortsatt skiføre for dem som vil.

Hadde en flott skitur sammen med kona etter påsken, gikk inn til øvre Agnsjøen. Fast snø og godt føre, vi gikk med smørefrie ski, snøen bar alle steder. Blå himme log sterk sol, nesten vindstille. Så en tamreinflokk sør for Agnsjøen.

Har gjort unna nesten alt vedarbeidet, bjørkeveden er kappet og kløyvd i storsekker til tørk, har brukt luftige notsekker på 1500 liter, lettvint, dette skulle jeg ha begynt med før. Har igjen noen store furustokker som er litt arbeidsomme, er for grove til vedmaskina, må nok bruke gamlemåten og kappe/kløyve for hånd.

Er ferdig med snøbrøytinga for denne vinteren regner jeg med, er godt fornøyd med den nye traktoren, litt uvant med all elektronikken, men veldig komfortabelt å bruke i forhold til den gamle traktoren hvor alt er mekanisk.

Sommeren ser veldig bra ut arbeidsmessig og jeg må nok regne med å jobbe noen lange arbeidsdager i perioder, sommerferien blir nok bare et par dager med fiskestanga i fjellet.

25. des, 2014

God jul og godt nytt år til alle. Endelig litt roligere på jobbfronten. Det har gått i ett helt fram til nå. Idag har vi rundt 20 kuldegrader på morgenen, flott soloppgang med rødmende fjelltopper.

Oppsummering av beitesesongen viser gode slaktevekter, mistet dessverre 1 lam på beite.

Har vært innover i beiteområdet flere ganger, siste gangen på snøføre, men så bare spor etter elg, hare, rev, mår og skogsfugl/rype.

Har solgt mesteparten av lammeslakta, har igjen noen lammelår og fårikålkjøtt.

Sauerasen heter Gammel Norsk Sau, men kalles til vanlig for "villsau".

Nydelig smak, smaker litt anderledes enn kjøttet du får kjøpt i butikkene, ikke så mye smak av sau, men en mer rund smak med litt viltpreg.

Saueskinna er levert til garving, er klare for salg på forsommeren 2015. Er du interessert i å kjøpe så ta kontakt.

Utsolgt for ved, må nok øke produksjonen enda mer for neste år.

Har tatt på meg snøbrøyting av hyttefeltet Øybekklia i tillegg til det jeg allerede har av brøyting. Får med meg sønnen til å kjøre ved store og langvarige snøfall, har anskaffet ekstra traktor og fres. Greit å ha sikkerhet/backup i forhold til både mannskap og utstyr.